16
Kas

0

Başarısızlık, Kesin Bir Zafere Nasıl Dönüştürülebilir?

Hiç, çok istediğiniz bir konuda başarısızlık ve hayal kırıklığı yaşadınız mı? Böyle durumlar,

  • Kendinizi değersiz, önemsiz ve takdir görmemiş hissettiğiniz,
  • Herkesi ve her şeyi suçladığınız,
  • Mahrum bırakılmış olma, kıskançlık ve intikam gibi duygulara engel olamadığınız
  • Kendinizi kötü hissettiğiniz,
  • Kendi dünyanıza çekildiğiniz,
  • Yaşamınızın başka alanlarını da etkileyen karmaşık durumlardır.

Ve zaman akıp gider. Yıllar sonra başka insanların mutlu ve başarılı yaşamlarını görür“Ben de bir zamanlar çok yaklaşmıştım, ama kader böyleymiş” dersiniz. Artık hayal kırıklığınız, kesin bir yenilgiye dönüşmüştür. Bedelini yaşadığınız hayatla ödediğiniz pahalı bir yol…

Ancak hiç bir hikâye böyle sonuçlanmamalı. 

Böyle anlarda hatırlanması gereken tek şey, her başarılı insanın o başarıdan önce birçok defa geçici başarısızlığa uğradığı ve buna rağmen asla vazgeçmediğidir. Fatih Sultan Mehmet de İstanbul’u fethettiği 29 Mayıs’tan önce, 2 ay boyunca birçok defa fetih girişiminde bulunmuş ve her defasında da zafere giden yolda yeni bir şeyler öğrenmişti. 

Edison ise ampulü bulana kadar 2.000’den fazla deneme yapmış, yani 2.000 defa başarısız olmuştu. Her başarısız deneme, onu başarıya bir adım daha yaklaştırmıştı. Bazen bir şeyin nasıl doğru şekilde yapılacağını öğrenmek için, önce nasıl yapılamayacağını öğrenmek gerekir. 

Öyleyse bir yol daha var: Kazanan insanların yolu. Üstelik diğerine göre çok daha kazançlı olan bu yol, olumsuz deneyiminizi,başarıya giden yolda geçici bir başarısızlık olarak görmenizle başlar. Bu yeni bakış açısı da beraberinde şu soruları getirir:

“Ne oldu da durum bu şekilde sonuçlandı?”

“Yeniden başlasaydım neyi farklı yapardım?”

“Bu durumu getiren olaylar bana ne öğretti?”

“Kendimi suçlamamak için bir sonraki sefer, neyi farklı yapmalıyım?”

Bu sorulara cevap arayışınız, size hayal kırıklığınızı zafere dönüştüren 5 adımlık yolun kapılarını açacaktır. Bu 5 adım:


Kesin ve Nicel Bir Hedef:

İster bir kariyer hedefi olsun, ister sosyal ve ekonomik durumunuzda değişim, mutlaka nicel ve kesinlik ifade eden bir amacınız olmalıdır ve amacınız, kesin bir tarih ile sınırlandırılmalıdır (Şu tarihte, gelirim şu kadar olacak vb.). 


İfade Tarzınızı Düzeltin

Amaç, olumlu bir şekilde ifade edilmeli ve kararlılık içermelidir.

Yanlış: … olmasını istemiyorum

Yanlış: … olmamasını istiyorum.

Doğru: … olmasını istiyorum.

Akılcı ve Esnek Bir Plan

Yaptığı işte başarılı olmak isteyen herkes gibi, siz de kendiniz için anlam ifade eden amacınıza ulaşmak için rasyonel ve esnek bir strateji planı hazırlamalısınız. Planın esnek olması, sizin dışınızda gelişen durumlar karşısında en az kayıpla manevra yapabilmenizi hatta her durumdan fayda yaratmanızı bile sağlayacaktır.

Profesyonel Destek 

Bu planı hazırlarken dışarıdan bakan uzman gözlerden, konunun uzmanlarından teknik destek alabilirsiniz. Bu neden önemli? Önemli kararlar alırken etkisi altında kaldığınız birçok etmen vardır:

Bilişsel çarpıtmalarınız, kayıptan kaçınma korkunuz, hikayenize kendi bakış açınız, kendinize özel motivasyonlarınız, anlık duygularınız, isteklerinizi iletirken sınırları keskin bir şekilde belirleyip belirlemediğiniz, karşı olgusal düşünmeniz (yaşanacakları düşünerek, elinizdekilere daha fazla sarılmanız), statüko önyargısı, değişmezlik önyargısı vb. gibi yargı, inanç ve varsayımlarınızı dışarıdan gelen bakış açısıyla fark edebilirsiniz.

(Bir arkadaşım birkaç yıl önce, bir başka şirkete transfer olurken USD cinsinden 5 haneli bir transfer ücreti almıştı. Üstelik iş değiştirirken transfer ücreti ödemeleri yıllar önce tarih olmasına rağmen. Bunu sağlayan şey ise bir profesyonel koçtan destek alması ve koçun onu yönlendirmesiyle benzer durumlara, sektör uygulamalarına ve önceki tecrübelere çapa atmamış olmasıydı. Arkadaşım hayatı boyunca bir koç için ödeyeceği paranın kat kat fazlasını tek seferde kazandığını söylüyor)

Harekete Geçin

Güçlü bir amacınız ve bu amaca göre güçlü bir strateji planınız var. Bu planın her aşaması defalarca konunun uzmanlarınca gözden geçirildi. Her denemeden sonra planın aksayan yanları, yenileriyle değiştirildi. Hedefiniz ve planınız, içinde yaşadığınız sektörde gayet akılcı ve esnek. Harekete geçin, elinizden gelenin en iyisini yapın. Denemeye devam edin… Ve asla vaz geçmeyin ne amacınızdan, ne tutkularınızdan, ne inancınızdan ne de kararlılığınızdan.

Yenilgileri, nihai bir yenilgi olarak değil, geçici başarısızlık olarak farklı bir bakış açısıyla yeniden çerçevelediğinizdegeçici başarısızlıklardan her seferinde bir şeyler öğrenir, strateji planınızda değişiklikler yapar ve sonra da başarıyı getiren o adımları atarsınız. İşte yıllar sonra “Keşke” yerine “İyi ki” dedirten 5 adım budur.

No Comments

Reply